Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Uzmanlar Hareketsiz Yaşam Tarzının Zararlarını Anlattı

Uzmanlar, günümüzde insanların hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemelerinin, sigara içmek kadar zararlı olduğunu belirtiyor. Dr. Williams, “Bütün gün ayakta olduğunu söyleyen hastalar geliyor, ancak bu beni pek etkilemiyor. Ayakta olmak, fiziksel aktivite tanımına uymuyor.” açıklamasında bulundu. Dr. Williams’a göre, önemli olan sürekli hareket etmek. Düzenli fiziksel aktivitenin vücuda birçok faydası bulunuyor. Kilo kontrolü, düşük tansiyon, daha iyi kolesterol seviyeleri, güçlü kemikler ve kaslar, azalmış inflamasyon, geliştirilmiş beyin fonksiyonları ve ruh sağlığı, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı avantajlardan sadece birkaçı.

Ancak gerçek şu ki, çoğu insan yeterince hareket etmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, yetişkinlerin üçte birinden azı haftalık önerilen 150 dakikalık orta düzeyde aktiviteyi yerine getiremiyor. Dahası, her dört yetişkinden biri günde sekiz saatten fazla oturuyor.

Uzun süre oturmanın kalp hastalıkları, diyabet, kilo artışı, depresyon ve bazı kanser türleriyle bağlantılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. 8 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, uzun süre oturmanın erken ölüm riskini artırdığını gösterdi.

Dr. Williams, “Artık hareketsiz yaşam tarzı ‘yeni sigara’ olarak adlandırılıyor ve gerçekten o kadar zararlı” ifadelerini kullandı.

Bazı uzmanlar, masa başında çalışanların tercih ettiği ayakta çalışma masalarının da mucize bir çözüm olmadığını belirtiyor. Ben Greenfield, “Hareketsiz kalmanın olumsuz sağlık etkileri, otururken de ayakta dururken de, 60-90 dakikadan sonra başlıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Williams, çözümün sadece ayakta durmak değil, gerçekten hareket etmek olduğunu vurguladı. Günde toplam 30 dakikayı bulacak şekilde, 10-15 dakikalık kısa sürelerle kalp atış hızını artıracak aktivitelerin sağlık açısından önemli bir fayda sağlayacağını belirtti.

Uzmanlar, masa başında çalışan bireylerin her 30 dakikada bir ayağa kalkarak kısa bir süre hareket etmelerini tavsiye ediyor.

Related Posts

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Her gece çorabını kokladı, akciğeri çöktü! İlk vaka değil: ‘Klozet yanında masum kalır’

Her gece işten gelince çorabını kokluyor, kirli sepetine öyle atıyordu. Bir gece ansızın başlayan öksürük krizleriyle geceyi acilde geçiren adam, akciğerlerinin iflas ettiğini öğrendi! Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, korkutucu gerçeği gözler önüne serdi.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.