Organize Sanayi Bölgeleri 2025 raporu yayımlandı

TSKB Gayrimenkul Değerleme, OSB’lerdeki Araştırmalarına 2024’te de Devam Etti

Şirketin açıklamasına göre, TSKB Gayrimenkul Değerleme, Türkiye ekonomisi ve kent gelişiminde önemli bir rol oynayan organize sanayi bölgeleri (OSB) üzerine yoğunlaşarak 2024 yılında da araştırmalarına devam etti. OSB’leri detaylı bir şekilde analiz eden şirket, 18 ildeki 31 OSB’yi inceledi ve sektörel gelişmeleri raporladı.

Rapora göre, sanayi yapılarına olan talep devam ederken, arsa ve kira değerlerindeki artışlar yavaşladı ve doygunluk seviyesine ulaştı. Özellikle 2018’de başlayan “OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi” uygulamasının nisan ayında yayımlanan yönetmelikle 2029’a kadar uzatılması sektörde dikkat çeken bir gelişme oldu. E-ticaret etkisiyle depolama alanlarına olan talep artarken, fabrika kira bedelleri de önceki yıllara göre daha sakin bir artış gösterdi.

2020-2023 döneminde hızlı artan arsa satış ve kira değerleri, 2024’te yavaşladı. Özellikle Marmara Bölgesi’nde kira artışları enflasyon oranlarının altında gerçekleşirken, Anadolu’daki kentlerde kira artışları da ivme kaybetti. Geri dönüş sürelerinde ise Türkiye genelinde kısmi bir düşüş yaşandı ve bu süre ortalama olarak 17 yıla geriledi.

Geri Dönüş Süreleri Türkiye Genelinde 17 Güne Geriledi

İstanbul, Sakarya ve Ankara gibi illerde kira değerlerinin kısa sürede artması, geri dönüş sürelerini kısalttı. Ancak, Tekirdağ ve Samsun’un geri dönüş sürelerinde artış gözlendi. Arsa değer artışlarında ise İstanbul, Sakarya, Samsun gibi iller enflasyonun üzerinde bir artış kaydederken, diğer illerde artışlar enflasyonun altında kaldı.

OSB’lerin çoğunda doluluk oranları yüksek seviyelerde gerçekleşti. Marmara Bölgesi’nde doluluk oranları stabil seyrederken, Tekirdağ en fazla artışı yaşayan il oldu. Yeni OSB’lerde ise doluluk oranları genellikle düşük seviyelerde görüldü.

TSKB Gayrimenkul Değerleme: “OSB’ler Yatırım Kararlarında Önemli Rol Oynuyor”

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, sanayi yapılarına talebin artışıyla değerlerde ivmeli artışlar yaşandığını belirtti. Maya, kira ve arsa fiyatlarında görülen denge sürecinin piyasada yeni bir döneme işaret ettiğini vurgulayarak, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunulduğunu ifade etti.

Maya, OSB’lerdeki yıllık ortalama kira değer artışlarının yüzde 36 seviyesinde gerçekleştiğini aktarırken, özellikle doygun pazarlardaki yavaşlama trendini vurguladı. Ayrıca, OSB’lerdeki arsa değer artışlarının yüzde 43 olduğunu ve bu artışın özellikle talep gören bölgelerde belirgin olduğunu belirtti. Doluluk oranlarının yüksek seviyelerde gerçekleşmesinin, OSB’lerdeki talebi gösterdiğine dikkat çekti.

Related Posts

Petrol fiyatları düşüyor! Akaryakıta indirim gelecek mi?

Brent petrolün düşüşü ardından gözler akaryakıta çevrildi. Geçtiğimiz günlerde petrolde yaşanan artıştan sonra benzine 1 lira 50 kuruş, motorine ise 1 lira 30 kuruş zam gelmişti. Peki petroldaki bu düşüşün ardından akaryakıta indirim gelecek mi …

Rus piyasaları müzakereler öncesi düşüşle açıldı

İstanbul’da yapılacak kritik Ukrayna-Rusya zirvesi haberleriyle Rusya’da piyasalar güne düşüşle başladı.

Güvenli liman sert düştü: Altın fiyatları o seviyenin altına geriledi! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 15 Mayıs 2025 Perşembe altın fiyatları

15 Mayıs 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 15 Mayıs 2025 Perşembe altın fiyatları…

Kurban Bayramı yaklaşırken fiyatlara yetişilmiyor: Ette 7 yılda devasa artış!

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık ve et fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Kurbanlık hayvan fiyatları sadece 2 yılda yüzde 833; karkas et fiyatı ise 7 yılda yüzde 1417 oranında arttı.

Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

Mezuniyet sonrası işsizlik, gençleri depresyona sürüklüyor

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyetleri martta yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre mart ayında inşaat maliyetlerinde yükseliş dikkat çekti. Hem malzeme hem de işçilik kalemlerinde artış yaşandı. Veriler sektördeki mali baskının sürdüğünü gösteriyor.