Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Sosyal Medya Fenomeni Nihal Candan’ın Anoreksiya Nervoza Nedeniyle Hayatını Kaybetmesi

Son zamanlarda sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın anoreksiya nervoza yüzünden vefat etmesi, bu rahatsızlığı tekrar gündeme getirdi. Klinik Psikolog Gözde Göktaş, anoreksiya nervozanın sadece fiziksel değil, davranışsal ve travma temelli bir süreç olduğunu belirtiyor.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Klinik Psikolog Gözde Göktaş, “Anoreksiya nervoza bir yeme bozukluğudur. Sadece davranışsal bir süreç değildir. Travma temelli, erken çocukluk dönemi ve ailesel aktarımlarla da ilişkilendirilebilir. Bu rahatsızlık, kontrol ihtiyacı, özgüven eksikliği, mükemmeliyetçilik gibi faktörlerden etkilenir” dedi.

Anoreksiya nervozada kilo kaybının sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal bir belirti olduğunu vurgulayan Göktaş, kişinin psikolojik destek alması gerektiğini belirtiyor.

Tedavi ve Destek

Anoreksiya ile mücadele multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Psikolojik destek, beslenme danışmanlığı ve gerektiğinde medikal tedavinin bir arada yürütülmesi önem taşır. Ailenin de sürece dahil edilmesi destekleyici bir rol oynamaktadır.

Özellikle hastalığın başlarında kişinin durumunu reddedebileceğine dikkat çeken Göktaş, aile ve yakın çevrenin hastalık belirtilerini ciddiye alması gerektiğinin altını çiziyor.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.