İmamoğlu operasyonları iktidar fayını kırdı: Bir isim daha ekonomideki depremi anlattı

İstanbul Borsası İmamoğlu Operasyonlarıyla Sarsıldı: Dolar ve Euro Tarihi Zirvede!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart günü şafak operasyonu ile gözaltına alınmasının ardından İstanbul Borsası iki kez devre kesiciye girmiş, dolar, euro ve altın tarihi zirvelerini görmüştür.

Borsa haftayı da iki kez devre kesiciye girerek kapatmış, bu durum üzerine ekonomi yönetimi borsadaki işlemlere yasaklar ve teşvikleri bir arada uygulamaya almıştır. Dövizdeki artış ve borsadaki zararın kapatılması için Hazine’nin yaklaşık 55 milyar dolarını piyasaya sürme kararı alınmıştır.

İMAMOĞLU OPERASYONLARI İKTİDARI ETKİLEDİ

Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen operasyonlar hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önce ‘Önümüzdeki aylarda etkisi görülebilir.’ dedikten sonra, ‘Etkisi 3 gün sürdü’ yorumunu yapmıştır. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi ise ‘Ekonomiye zarar vermedi demek söz konusu olamaz.’ şeklinde konuşmuştur.

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve tutuklanması sonucunda ekonomide yaşanan etkiler ile iktidarda görüş ayrılıkları artmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parti içinde yaptığı müdahalenin hedefinde Nihat Zeybekçi olduğu konuşulurken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise durumu hem kabul etmiş hem de önemsizleştirmiştir.

DEPREMİ ANLATAN BİR İSİM DAHA

Ekonomistlere göre, söz konusu operasyonların ekonomiye olan etkisi sadece rezerv satışıyla sınırlı kalmamıştır. Borsa İstanbul’daki düşüşler ve faiz artışı gibi pek çok ekonomik gösterge, 19 Mart İmamoğlu operasyonlarının Türkiye ekonomisine ciddi zararlar verdiğini göstermektedir.

Nihat Zeybekçi, son günlerdeki 19 Mart operasyonları için “Ekonomiye zarar verdi. Buna ‘vermedi’ demek söz konusu olamaz.” açıklamasını yapmıştır. Zeybekçi’nin açıklamalarına cevap veren Cevdet Yılmaz ise İmamoğlu operasyonlarının ekonomiye etkisini sorgulayan soruya “Ekonomiye başlı başına bir etki etmedi” şeklinde yanıt vermiştir.

Related Posts

Boğaz geçiş ücretlerine güncelleme! 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan Altın Frank değerinin 1 Temmuz 2025 itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “2022 öncesinde 39 yıl boyunca 0,8 dolar olarak sabit kalan Altın Frank değerini her yıl düzenli olarak artırıyoruz. Bu yılki artış ile birlikte 2022 öncesine göre geçiş ücretini 7,2 kat yükseltmiş olacağız.” dedi.

Asgari ücrete ara zam ihtimali gündemde; karar temmuzda netleşecek

Asgari ücrete ara zam ihtimali gündemde; karar temmuzda netleşecek

Maaşı yetmeyen vatandaş kredi kartına yüklendi: Borç katlandıkça katlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 5 Haziran 2025 haftasına ilişkin yayımladığı verilere göre, kredi hacmindeki artış sürerken, mevduatlarda belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle bireysel kredi kartı borçlarındaki yükseliş ve …

OPEC’ten petrol açıklaması: Müdahale edilecek mi?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), İran-İsrail gerginliğinden dolayı piyasadaki petrol arzına yönelik önlem alınmasının gerekmediğini açıkladı.

Otomobil tarifeleri artıyor mu? Trump sinyali verdi

ABD Başkanı Donald Trump, otomotiv işçilerini daha fazla korumak için ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisini artırabileceğini söyledi.

TÜSİAD yöneticileri mahkemenin ardından ilk kez konuştu: Nasıl daha güçlü Türkiye olunur?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmalarını hakkında dava açılan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.