Türkiye’den Yurt Dışına Zehirli Ürün İhracatı Devam Ediyor
Son zamanlarda Türkiye, yurt dışına ihraç edilen ürünlerde bulunan zehirli maddeler konusunda gündemde. Avrupa Birliği ülkeleri için oluşturulan Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) sistemine gönderilen bildirimler endişeye yol açarken, Tarım ve Orman Bakanlığı, yabancı ülkelerin sınırdan çevirdiği zehirli yiyeceklerin tekrar Türkiye’ye gönderildiği iddialarını yalanladı.
Son olarak, Norveç tarafından 13 Aralık tarihinde yapılan bir bildirimde, Türkiye’den gönderilen tonlarca kabuklu susam tohumlarında salmonella bakterisi tespit edildiği açıklandı.
SIMİT YERKEN DİKKAT!
Ürünlerinde zehirli madde bulunan firmalar, yurt dışına ihraç ettiği ürünleri Türkiye’de de satışa sunmaya devam ediyor. Bu nedenle, susamın sıkça kullanıldığı ürünler başta olmak üzere gıda güvenliği konusunda şüpheli olan işletmelerden uzak durulması gerektiği vurgulanıyor.
SALMONELLA BAKTERİSİ HAKKINDA BİLGİLER
Salmonella enfeksiyonu, bağırsakları etkileyen bir bakteriyel hastalıktır. Bu bakteriler genellikle hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla yayılırlar. En yaygın bulaşma yolu ise su ve yiyeceklerdir.
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasının ardından 12-72 saat içinde ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Ancak bazı durumlarda, özellikle yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalık ciddi komplikasyonlara yol açabilir.