Borsaya ilgi son dönemlerde katlanarak devam ediyor. Borsadaki hesap sayısı 7 milyonu geçmişken, yıllardır üniversitede ders anlatan ve You Tube kanalından ekonomiye dair tahminlerde bulunup bilgiler paylaşan ekonomi uzmanı ve gazeteci Cüneyt Akman çok kritik açıklamaları ‘boynumun borcu’ diyerek duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık artışıyla politika faizinin yüzde 30’u bulduğunu açıklayan Cüneyt Akman hem yurt içinden hem yurt dışından devlet tahvillerine belli bir paranın geldiğini ve bu paranın bir kısmının da borsaya kayacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde borsada yaşanan düşüşü kar realizasyonu olarak değerlendiren Akman, “Ekonomi yönetiminin faiz politikasını nasıl yapacağı konusunda biraz bekle göre girmeleri olarak düşünmek de mümkün” dedi. Peki borsa 9000’i ne zaman geçecek?
“BUNULARI SÖYLEMEK BOYNUMUN BORCU”
Borsanın acemileri seven bir yer olmadığını söyleyen Akman, “Geçmiş yıllarda 81’den bu yana çok değişik zamanlarda şunu gördüm: Küçük yatırımcı hızlıca para kazanmak için bazen de enflasyon döneminde ne yapsın parasının erimesini engellemek için enflasyon olduğu zaman genellikle mevduat faizleri de onun çok altında kaldığından dolayı ne yapıyor çaresiz olarak dönüyor dolaşıyor borsada… Borsa da hızlı hareketler oluyor o zamanlarda. Dar bir borsaya birdenbire çok yatırımcı girdiğinde hızla yükseliyor. Ve o zaman herkes bakıyor adam 10 koydu 20 oldu ben de gireyim benimki de 40 lira olsun. Bu bir müddet öyle oluyor gerçekten. Bazıları evini, arabalarını satıyor.. Bunların sonunda evini arabalarını satmış kişilerin elinde avucunda ne varsa tamamına yakınını kaybettiklerini gördük. O nedenle bunları söylemek boynumun borcu.” dedi ve tek tek açıkladı.
BORSA NE ZAMAN 9000 OLACAK?
Borsada aşağı yukarı bir ayda 1 milyondan fazla işlem yapan insan çıktığını ve 30’u aşkın şirketin halka arz edildiğini, 54 şirketin sırada beklediğini belirten Akman şöyle konuştu:
“Benim kanaatim borsanın 9000’i bulacağı ve hatta geçeceği doğrultusunda. Niye? Çünkü enflasyon sürüyor çünkü faizler artıyor ama bu faiz artışları özellikle ocak ayından sonra belli bir ihtama kavuşacak ve marta kadar faizlerde ciddi artış olmayacak. Yine kanaatime göre krediler serbest bırakılacak, seçim ekonomisi uygulanacak. Belki kısıtlı ama muhakkak uygulanacak. İşte bu zaman borsaya yarayacak bir zamandır o nedenle 9 bini rahatlıkla geçebilir diye düşünüyorum. Ama iki tane sorun var. Bir faizlerin geçmişteki gibi çok düşük tutulmayışı borsadaki yükseliş hızını sınırlayacaktır. Dikkat edin faizler yükseldiğinden beri borsa hem yükseliyor hem de aniden sıkıntılı düşüşler yaşıyor. İkide bir tökezliyor. Faizler yükseldikçe bu daha da sorun olacak.
MART SONRASI BORSA İÇİN HOŞ OLMAYAN DÖNEMLER GELECEK
Mart ayından sonra ise borsa açısından hiç hoş olmayan dönemlerin geleceğini düşünüyorum yani elimizde daha borsanın kuvvetli gideceği 4-5 ay var. Ama ondan sonra çok dikkat edilmesi gereken bir zaman. Yani özetle orta vadeli bir yatırım yapıyorsanız öyle evinizi arabanızı falan satmayın. Çok fazla borç almayın.”
HİSSEDE TEMEL ANALİZ Mİ TEKNİK ANALİZ Mİ DAHA ÖNEMLİ?
Borsada bilançolara bakıp gerçek değer bulmanın yani temel analizin çok önemli olduğunu kaydeden Akman, grafik okumanın sıklıkla yanıltıcı olabileceğini belirtti. Teknik ve temel analizin birlikte yapılması gerektiğini söyledi.
BORSADA KAZANMANIN FORMULÜ
Uzun yıllardır ders verdiği üniversitelerde de söyleyen Akman, borsada kazanmanın tek bir formülü olmadığını ve yatırımcıların mümkün olduğunca farklı yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirtti.
ŞİRKETİN YÖNETİCİLERİ İYİCE ARAŞTIRILMALI
YouTube hesabı üzerinden açıklamalarına devam eden Akman, “Şirketlerle ilgili başka bir şeye daha bakın. O şirketin patronu kim. Başka hangi işler yapmış Başka işlerdeki tutumu nedir? Kimisi maymun iştahlıdır kimisi çok riske atılmayı sever kimisi tedbirden kendini öldürür. Genel müdürü, CEO’suna bakın.
PROFESYONEL TRADER GİBİ DAVRANMAYIN
Bir hisse senedinin her şeyini takip etmenin gerekli olduğunu söyleyen Akman, “Kaç tanesini yapabilirsiniz? Bazı portföy yönetimi şirketleri yatırım fonları, büyük aracı kurumlar falan ok sayıda hisseyi takip edebiliyorlar çünkü onlarca insan çalıştırıyorlar. Sizin öyle bir imkanınız olmadığına göre siz ancak 3-4 tane hisseyi takip edebilirsiniz 5’ini bile takip etmeniz zor. Onun için bildiğiniz hisseler üzerinde gidin ve maymun iştahlı bir şekilde bir onu satayım öbürüne gireyim falan profesyonel trader gibi davranmayın. Profesyonel trederların arkasında büyük bir ekip vardır sizin yok. Çok çeşitlendirmeyin. Ve dediğim gibi farklı profesyonel yardım alın. Bilhassa sizden farklı düşünen insanları dinleyin.” dedi.
(MEDYA TAVA)