Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi arttı

FKB’nin Açıkladığı Finansal Verilere Göre Finans Sektöründe Büyüme Devam Ediyor

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim ve tasarruf finansman sektörlerinin 2025 yılı ilk çeyrek konsolide verilerini açıkladı. Buna göre, bu dönemde işlem hacmi 695 milyar lira, aktif toplamı 1 trilyon 103 milyar lira, öz kaynak büyüklüğü 220 milyar lira olarak gerçekleşirken, müşteri sayısı ise 6,2 milyon olarak belirlendi.

FKB Başkanı Ali Emre Ballı yaptığı açıklamada, “Birliğimiz, sektörlerin ekonomiye katkı sağlama hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Finansal kuruluşlarımız, istikrarlı performanslarıyla ülke ekonomisine destek olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ballı, FKB’nin çatısı altındaki 125 şirketin finansmana erişimini kolaylaştırma çabalarının, yapılan düzenlemelerle daha da güçleneceğine inanıldığını belirterek, sektörlerin finansal ekosistem içindeki yerinin güçleneceğine dikkat çekti.

Özellikle tasarruf finansman sektöründe yaşanan artışların dikkat çekici olduğunu vurgulayan Ballı, bu sektörün öz kaynaklarında, işlem hacminde ve aktif büyüklüğünde önemli artışlar yaşandığını belirtti.

Faktoring sektöründe de öz kaynaklardaki artışın göze çarptığını belirten Ballı, sektörün Mart 2025 itibariyle yakaladığı başarıları detaylarıyla paylaştı.

  • Faktoring sektörünün öz kaynakları Mart 2025’te 67 milyar liraya ulaştı.
  • İşlem hacmi ise yüzde 49 artışla 378,2 milyar lirayı geçti.

Finansman sektöründe ve diğer sektörlerde de öz kaynaklardaki artışların devam ettiğini belirten Ballı, sektörlerin büyüme performansını detaylandırdı.

  • Finansman sektöründe öz kaynaklar yüzde 60 artışla 31,5 milyar TL’ye ulaştı.
  • Aktif büyüklük yüzde 44 artarak 227,4 milyar liraya yükseldi.

Finansal kiralama ve varlık yönetim şirketlerinin de büyüme trendinde olduğunu belirten Ballı, sektörün geleceğe güvenle baktığını ifade etti.

  • Finansal kiralama sektöründe öz kaynaklar yüzde 45 artışla 66,7 milyar TL’ye ulaştı.
  • İşlem hacmi yüzde 49 yükselerek 53,2 milyar liraya çıktı.

Varlık yönetim şirketlerinin aktif büyüklüğünde de yüzde 86 artış yaşandığını belirten Ballı, sektörün güçlü performansının devam ettiğini vurguladı. FKB’nin açıkladığı veriler, finans sektöründeki büyüme potansiyelini ortaya koyuyor.

Related Posts

Boğaz geçiş ücretlerine güncelleme! 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan Altın Frank değerinin 1 Temmuz 2025 itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “2022 öncesinde 39 yıl boyunca 0,8 dolar olarak sabit kalan Altın Frank değerini her yıl düzenli olarak artırıyoruz. Bu yılki artış ile birlikte 2022 öncesine göre geçiş ücretini 7,2 kat yükseltmiş olacağız.” dedi.

Asgari ücrete ara zam ihtimali gündemde; karar temmuzda netleşecek

Asgari ücrete ara zam ihtimali gündemde; karar temmuzda netleşecek

Maaşı yetmeyen vatandaş kredi kartına yüklendi: Borç katlandıkça katlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 5 Haziran 2025 haftasına ilişkin yayımladığı verilere göre, kredi hacmindeki artış sürerken, mevduatlarda belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle bireysel kredi kartı borçlarındaki yükseliş ve …

OPEC’ten petrol açıklaması: Müdahale edilecek mi?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), İran-İsrail gerginliğinden dolayı piyasadaki petrol arzına yönelik önlem alınmasının gerekmediğini açıkladı.

Otomobil tarifeleri artıyor mu? Trump sinyali verdi

ABD Başkanı Donald Trump, otomotiv işçilerini daha fazla korumak için ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik gümrük vergisini artırabileceğini söyledi.

TÜSİAD yöneticileri mahkemenin ardından ilk kez konuştu: Nasıl daha güçlü Türkiye olunur?

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı bugün gerçekleşti. Açılış konuşmalarını hakkında dava açılan TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.