Tayvan, TSMC’nin yeni teknolojilerine yurtdışına çıkış yasağı getirdi

Tayvan, Yarı İletken Teknolojilerinde Yurt Dışına Çıkışları Kısıtlıyor

Tayvan, yarı iletken endüstrisinin kontrolünü daha da güçlendirmek için önemli bir adım attı. Ülke, yarı iletken teknolojisi ve yurtdışı yatırımlar üzerindeki denetimini artırmak amacıyla Endüstriyel İnovasyon Yasasında değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle, özellikle Tayvan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gibi önemli şirketlerin ihracat ve yatırım faaliyetleri üzerinde yeni kısıtlamalar getirilmesi planlanıyor.

Tayvan, Yeni Teknolojileri Kendinde Tutmaya Kararlı

Yeni düzenlemelerin merkezinde, “N-1” kuralı yer alıyor. Bu kural, şirketlerin en gelişmiş yarı iletken üretim teknolojilerini ihraç etmelerini yasaklıyor. Bunun yerine, yalnızca yerel olarak mevcut olan teknolojinin bir nesil gerisinde kalan teknolojiler yurtdışındaki tesislerde kullanılabilecek. Yani TSMC, Tayvan’da 2nm üretimi yaparken başka ülkelerde 3nm üretimi yapabilecek.

Başbakan Cho Jung-tai, TSMC’nin ABD’de planladığı genişlemeyi doğrudan etkileyecek ve şirketin en son yeniliklerinin Tayvan sınırları içinde kalmasını sağlayacak bu politikayı onayladı. Yeni düzenlemelerin bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Atılan bu adımın amacı ise oldukça net: Tayvan’ın teknolojik üstünlüğünü sürdürmek ve artan jeopolitik gerilimler ile küresel yarı iletken sektöründeki rekabet ortamında ulusal güvenliği korumak. Eğer Tayvan, yarı iletken endüstrisinde en gelişmiş teknolojileri barındıramazsa ve bu ayrıcalığı kaybederse Çin’in işgal tehdidi daha da artabilir.

TSMC, şu anda N3P işlem düğümüyle sektörde lider konumda. Ancak şirket, bu yılın sonlarına doğru bir sonraki nesil N2 işlem düğümünü kullanarak çip üretmeye başlamayı planlıyor. 2026’nın sonlarına doğru ise şirket, N2P ve A16 süreçlerini devreye alacak.

Yatırımların Kontrol Altında Olacak

Yasa değişiklikleri, ulusal güvenliği tehdit edebilecek, ekonomik kalkınmaya zarar verebilecek, uluslararası anlaşmaları ihlal edebilecek veya çözüme kavuşturulmamış iş gücü sorunlarına yol açabilecek yurtdışı yatırımları reddetme veya iptal etme yetkisini de veriyor.

Yeni düzenlemelere göre, yurtdışına yatırım yapmak isteyen şirketler, önceden onay almak zorunda kalacak ve onaysız yatırım yapmaları durumunda 50.000 Tayvan Doları ile 1 milyon Tayvan Doları (yaklaşık 30.800 Amerikan Doları) arasında para cezaları ile karşılaşabilecekler. Tekrarlayan veya ciddi ihlallerde ise, ulusal güvenlik veya ekonomik kalkınma risklerinin göz ardı edilmesi durumunda ceza 10 milyon Tayvan Dolarına (yaklaşık 308.000 Amerikan Doları) kadar çıkabilecek. Bu cezalar önemli olsa da, TSMC gibi büyük oyuncuların bu düzenlemelerden etkilenmesi pek olası gözükmüyor. Zira TSMC, ABD operasyonlarına 165 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Related Posts

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Köpek balıkları ters çevirdiğinizde donuyor

Sevdiğiniz doğa belgeselini izlediğinizi hayal edin. Yırtıcı saklandığı yerden birden hücum ediyor, ağzı alabildiğine açık ve av … birden gevşiyor. Ölü gibi görünüyor.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

Instagram’da “hatalı ban” krizi

Instagram kullanıcıları son haftalarda ciddi bir sorunla karşı karşıya. Pek çok kişi, hiçbir kural ihlali yapmadıkları halde hesaplarının aniden askıya alındığını ya da tamamen kapatıldığını bildiriyor. Üstelik bu kişilerin bir kısmı, itiraz başvurusu yapmalarına rağmen Meta’dan herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söylüyor. Meta, konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapmadı.

WhatsApp’ta yapay zekâ mesaj özetleri test ediliyor

Apple’ın yalnızca belirli cihazlarda sunduğu yapay zekâ destekli bildirim özetleri, kullanıldığı zaman oldukça faydalı olabiliyor. Ancak bu özellik Apple Intelligence ile sınırlı kaldığı için, çoğu iPhone kullanıcısı halen bu teknolojiden yararlanamıyor. Şimdi ise WhatsApp, benzer bir yapay zekâ özelliğini Android kullanıcıları için test etmeye başladı: Uygulama içi mesaj özetleme.

Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Bilim dünyası, tekstil sektöründe çığır açan bir yeniliğe imza attı: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler! Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nden araştırmacıların öncülük ettiği çalışmalar, mantar ipliklerinden geliştirilen …