KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle Türkiye’de kene vakalarında artış yaşanmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı önemli uyarılarda bulunmaktadır.

Ertuğrul, keneler aracılığıyla bulaşan hastalıklar arasında en tehlikeli olanın KKKA olduğunu vurgulayarak, “Keneler bu virüsü hayvanlardan ya da başka konakçılardan alıp insanlara bulaştırabilir. Virüs, kan veya vücut sıvısıyla temas yoluyla da geçebilir. Hastalık bazı durumlarda belirti vermezken, ciddi vakalarda organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir” demektedir.

HANGİ BÖLGELERDE RİSK VAR?

KKKA’nın özellikle İç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde sık görüldüğünü belirten Ertuğrul, “Sivas, Tokat, Çorum gibi iller başta olmak üzere hayvancılıkla uğraşılan bölgeler daha risklidir” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca kuşların keneleri farklı yerlere taşıyabileceğini belirterek, bu nedenle doğal alanlarda dikkatli olunması gerektiğini eklemiştir. Kene kaynaklı virüs vücuda girdikten sonra ilk belirtiler grip benzeri semptomlarla kendini gösterir: Halsizlik, baş ağrısı, ishal ve karın ağrısı. Ertuğrul, “Bu belirtiler fark edilmeden geçebilir ancak ilerleyen evrelerde sarılık, kanama ve şok durumu ortaya çıkabilir” uyarısında bulunmaktadır, şüpheli durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

NE YAPILMALI?

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler hakkında da Ertuğrul, “Keneyi çıkarmaya çalışırken başını deriye gömerek kan emer. Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmak veya halk arasında yaygın olan yöntemlerle çıkarmaya çalışmak (zeytinyağı sürmek, ısıtmak) çok risklidir. Kenenin tükürük bezlerinde yüksek miktarda virüs bulunabilir. Uzman kişilerce çıkarılmadığı takdirde virüs doğrudan kana karışabilir. Bu nedenle mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuşmuştur.

KORUNMA YOLLARI

Kene riskinden korunma yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğrul, doğa yürüyüşleri veya kırsal alanlarda zaman geçirilecekse vücudu tamamen kaplayan uzun giysilerin tercih edilmesi gerektiğini, pantolon paçalarını çorap içine sokmanın kenelerin cilde temasını engelleyebileceğini belirtmiştir.

SİVAS’TA YAŞAMINI KAYBEDENLERİN SAYISI 8 OLDU

Sivas’ın Gölova ilçesinde KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören Köpük Meral (67) hayatını kaybetti. Karayakup köyünde yaşayan 7 çocuk annesi Meral’e yaklaşık bir ay önce kene bulaştığı belirtilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Meral, tüm çabalara rağmen kurtulamamıştır. Meral’le birlikte keneden yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükselmiştir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.