İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi Paneli “Körfez ve Havzalar” Konusuyla Gerçekleşti
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından düzenlenen İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi çalışmaları kapsamındaki “Nasıl Bir İzmir” panel serisinin üçüncü oturumu, “Körfez ve Havzalar” başlığı ile gerçekleşti.
Toplam 8 panel ve 8 atölye çalışmasından oluşan ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” serisinin üçüncü paneli İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşti. Panele çok sayıda yurttaşın yanı sıra belediyelerden, meslek odalarından ve üniversitelerden temsilciler izleyici olarak katıldı.
“Körfez ve Havzalar” başlıklı panelin ilk konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Irmak Ertör, ‘mavi ekonomi’ ve ‘mavi büyüme’ kavramları üzerinde durarak, denizlerin ekonomik büyüme için önemini vurguladı. Ekonomik büyümenin getirdiği sorunlara dikkat çeken Ertör, İzmir Körfezi’nin karşı karşıya olduğu sorunları detaylı bir şekilde ele aldı.
“Lagünler ve deniz çayırları, deniz ekolojisi için çok önemli”
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzel Yücel Gier ise İzmir Körfezi’ndeki özel çevre koruma alanlarının ve deniz ekosistemi açısından önemli olan Çakalburnu Lagünü gibi Ramsar alanlarının kenti su taşkınlarına karşı koruduğunu belirtti. Deniz çayırlarının ekosistem açısından önemine değinen Gier, deniz çayırlarının tehditlerini ve korunmasının önemini vurguladı.
“Havza çalışmaları büyük önem taşıyor”
Panelin son konuşmacısı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semahat Özdemir, iklim krizinin etkilerine dikkat çekerek, ülkemizdeki havzaların karşı karşıya olduğu sorunlara değindi. Özdemir, havzalardaki kirlilik sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin detaylı bilgiler verdi.
Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı tarafından düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” çalışması, İzmir’in uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini belirlemeyi hedefliyor. Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’ne önemli katkılar sağlaması beklenen çalışma, katılımcıların büyük ilgisiyle devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı